Aamutalli tehty ja otukset heitetty ulos. Kaikki muut paitsi Nestori-ruuna, koska tännään mennään Kvl raviradalle hevoshierontakurssipäivälle ja ruuna sai luvan tulla messiin.

Eilen lasketeltiin Messilässä ja kyllä oli hieno päivä. Haidi oli käynyt ajamassa Mandyn reellä.

Ei perkele!!! Kirjotin just kauheen sepustuksen täst päiväst, ni nyt se näemmä hävis, ku yritin sitä tallentaa.  Kirjotan sen sit joskus uudestaan. Ehkä.

No niin...

Päivä alkoi kouvolan raviradan vierastallissa joskus ysilt. Ooteltiin siinä vähän aikaa,  että nää hieroja sedät tuli paikalle.
Paikalla oli jo eläinlääkäri, jolle sai etsittää kysymyksiä eri aiheista. Tää ell kertoi myös hevosen nesteyttämisestä kilpailu tilanteissa. Elikkäs hän piti hyvänä tapana opettaa jo kotona hevonen juomaan melassivettä aina treenin jälkeen, jotta se alkais odottaa sitä ja näin juottaminen sit kisoissa olis helpompaa. Suolan määrä melassiveteen laitettaessa tää ell suositteli 1-2 rkl, mut ei enenpää, koska jos hevonen ei alakkaan juomaan toivotulla tavalla vettä, se kuivuu.

Nää hierojat pääs viimein paikalle,ni ne piti havainto esityksen hieronnasta ratatallin yhella kujokaulalla (Lämppärillä).
Eka sen lihakset pehmitettiin ihan vaan kevyesti naputtelemalla sormilla ja hieromalla. Samalla löyty ne kipupisteet.
Täl hevosel oli ilmeisesti suurin ongelma selässä, mistä se sit säteili muuhun kroppaa. Oli heppa kuulemma tarhassa potkassu takajalkasa aidan yli ja jääny siihen. Auts!
Tälle hepalle ell teki vielä akupunktio hoidon. Sillä oli ihan tavallisia lääkeneuloja, jolla se tämän teki. Heppa ei välittänny niist yhtään. Niitä se ell sit pyöritteli siinä vähän aikaa. Neulat alko nousemaan poies hevosesta, ku lihas jännitys alko laukeemaan.
Tota heppaa ne hoiti sen 1½ tuntia, minkä jälkeen oli ruokatauko...

Tauon jälkeen jatkettiin hommaa omien hevosten kanssa ja nää hieroja sedät kierteli neuvomassa.
Nestoria tuli semmonen vanhempi setä kattomaan. Lavat, takapää, selkä elikkäs koko hevonen oli kuulemma ihan jumissa. Oujee! Oli meillä varmaan Tuijan kanssa hyvät ilmeet, ku toi kuultiin, ku ei toi hevonen oo mitään "valittanu" koskaan. Mie epäilin ennen kun tonne mentiin, et takapää saattaa olla jumissa, kun pojan on nyt tarvinnu alkaa kantamaan itteään ja käyttämään muutenkin takapäätä erilailla, ku ravihommissa.
Katteltiin siinä sitte, kun tää hieroja meitä neuvo millä saadaan hierottua nää lihakset auki. Ei siinä sitte muuta, kun hieromaan. Mulla vaan meinas loppuu voimat jo heti kättelyssä.

Alettiin eka aukasemaan lapoja. Ensin sormet piti laittaa vähän lavan alle. Sit siitä käännettiin käsi nyrkkiin ja alettiiin liu'uttamaan kättä lavan mukasesti. Pikku hiljaa alko toi nyrkki mahtuu sinne lavan alle ihan hyvin, elikkäs saatiin ne lavat auki.

Siirryin siitä sitte takapäätä hieromaan. Löysin Nestorin kipupisteet, mitä aloin varovasti hieromaan. Nestori veti perseen alas ja potkaskin pari kertaa.  Mut loppu ajan se vaan seiso ku huumattuna siin vesikarsinassa. 
Meitä tuli yks fysioterapeutti kattomaan ja neuvomaan viel enemmän kaikkee. Hän ei siin kuulunu näihin hierojiin,mut ties ihan tosi paljon hevosen lihaksistosta. Sain oikein hyvää tietoa tältäkin henkilöltä. Sekin sit hiero Nestorii aikas kauankin, mun kaa.

Tuli siihen sit viel toinenkin ihmisten hieroja, jokaoli nyt alkannu möys hevosia hieromaan. Ja taas tuli  paljon uutta tietoa. Tää nainen myös näytti millä otteilla kannatta hieroa ja millä sit rentouttaa ennen ja jälkeen treenin hevosen lihakset. Hän näytti myös perus venytys liikkeet. Nestorilla ei vaan oo tätä paljoa tehty, joten se protestoi tätä.

Lopoks tuli vielä toinen hieroja setä  kattomaan Nestoria. Hän oli tehny itte semmosen pulikan, millä sai hyvin hierottua ilman, et omat kädet rasittuu ja väsyy hirveesti. Semmonen on kuulemma helppo tehä kotonakin.
Kerrottii sitte tällä sedälle, mitä Nestorista oli sanottu alus. Tää katto meit vähän kummastuneena ja meni kokeilee pojan lihaksia. Ei kuulemma ois voinu hevosen lihakset olla rennommat. Tjaa. Ehkä se meitin hieronta oli sit auttannu. Takapäässä se löys ja ne samat kipupisteet mitkä miekin. Niitä pitää nyt sit varovasti heiroskella kotona.

Lista kotiin:
-Ton tommosen hieronta pulikan sijasta voi käyttää kotona tennispalloa
-Hevosta kannattaa hypyttää usein jotta lavat aukenee
-Kunnon hieronta kerran viikossa. Välipäiviä pitää olla 5-6
-Kunnon laukkaspurtit lenkillä aukasee parhaiten lihakset
-Jalkojen venyttely kannatta, mutta pitää aloitaa varovasti jos heppa ei oo tottunu siihen
-Hevosen lihakset saa rennoks silittelemällä, harjaamalla (kevyesti) ym.
-Tallin kattoon pitää asentaa tanko mistä mie pidän kiinni, kun kävelen hevosen selässä kantapäillä. On kuulemma hyvää hierontaa. Käytetään huippu hevosilla.
-Kun kipupisteen löytää ei pidä siitä kokoaikaa hieroa, vaan muualtakin siitä ympäriltä ja sit palata kipupisteeseen takasin.
-Nestorille pitää laitta kuusi hokkia neljän sijasta seuraavassa kenkäyksessä. Vaikuttaa kuulemma niin paljon lihaksiin. Varsinkin takajalkojen

Hevosen hieronta ei ole voimalaji. Kevytkin hieronta auttaa